Drmek obecný - mnišský pepř

jehož domovem je Balkán je keř převážně s modrofialovými květy, ale můžeme vidět i s růžovými, vás osloví svojí kořeněnou vůní. Jeho listy připomínají konopí a zde na Korfu dorůstá do výšky 2 - 3 metrů, celý ostrov je jím krásně posetý. Mniši nepoužívali jeho plody pouze jako koření, ale aby ovládli své tělesné choutky. Jeho plody sbíráme na podzim. Hippokrates používal drmek na rány, záněty a otoky.

Drmek neobsahuje hormony, ale mnoho flavonoidů, glykosidy, hořčiny, třísloviny a mastné oleje.

- reguluje příliš dlouhý nebo krátký cyklus povzbuzením činnosti vaječníků

- podporuje tvorbu mléka v době kojení

- napětí v prsou

- hromadění vody v břiše a nohou

- premenstruační špinění

- deprese

- podrážděnost

- migréna

- akné

- zbavuje horečky

- pomáhá při léčbě zácpy, která je taktéž spojena s hormonálními problémy

Drmek účinně obnovuje hormonální rovnováhu, pro své léčivě schopnosti se doporučuje na ženskou neplodnost, myomy

Je považován za ideální bylinu k léčbě premenstruačního syndromu, v menopauze ulevuje od návalů, náladovosti a nespavosti, podporuje ovulaci, je antibakteriální a antimykotický.

je symbolem manželství. Známe ji všichni, její větvičkou jsou označení svatebčané. Myrta patři k symbolickým rostlinám ve starověkém Řecku a je spojena s bohyní Afrodité, když nahá vycházela z moře, schovala se právě za keř Myrtu. Myrta je symbolem krásy a mládí, používala se již od starověku jako okrasná rostlina v chrámech. Myrta je stálozelený keř, dorůstající do výšky 3 až 5 metrů, pochází ze středomořské oblasti, kde v létě zdobí pobřeží svými krásnými bílými květy a v zimě nás obdarovává svými plody připomínající borůvky. Není to pouze okrasná rostlina, její listy mají stahující a antiseptické účinky, pomáhá při zánětu dásní, bolesti zubů, onemocnění kůže, při průjmech. Myrtu používal starořecký lékař Dioskuridis hlavně při léčbě dýchacích cest a močového měchýře. V moderní aromatoterapii se používá hlavně pro respirační onemocnění a v kosmetice pro mastnou, zralou pleť, akné. Jemný esenciální olej je netoxický a je vhodný i pro děti při léčbě astma, bronchitidě.  Plody myrty jsou trpké a jsou podobné borůvkám, konzumují se přímo nebo je můžeme použít k výrobě marmelády nebo likéru, i s listy se používá k dochucení masa, klobás, zvěřiny, ryb, sýrů, vína.

 

je stále zelený jehličnatý strom rostoucí převážně v teplých oblastech. Tento krásný štíhlý strom, který vyčnívá v olivoých hájích dorůstá do výšky 30 metrů a dožívá se až 500 let. U nás na Korfu máme dva druhy pyramidalis s kuželovitou korunou a horizontalis. S tímto mystickým stromem  spojuje jižní národy mnoho legend. V řecké mythologii je symbolem smutku. Krásný mladík jménem Kyparisos si získal přízeň boha Apollona, který mu daroval jelena. Jednoho letního rána svého oblíbeného jelena Kyparisos omylem zabil a z žalu požádal bohy aby mohl zemřít a tak byl proměněn v tento krásný strom, který v Řecku lemuje hřbitovy.  Tento strom má antiseptické, protizánětlivé a stahující účinky. Používá se jako esenciální olejíček při nachlazení, chřipce a respiračních chorob. Při pravidelném používání zpevňuje cypřišový olej cévní stěny proto se hojně používá k prevenci a podpůrné léčbě křečových žil, hemeroidů a k ošetření pleti s rozšířenými žilkami. Při svalových bolestech, namožení, vymknutí kloubů, křečích, bolestech páteře nebo revmatických bolestech se doporučuje použít cypřišový olej k masáži. Cypřiš má také příznivý vliv na nervovou soustavu, proto se doporučuje k inhalacím  při stresových situacích, nespavosti a nervovém napětí. V kosmetické praxi se používá cypřišový esen. olej k ošetření mastné a nečisté pleti a hlavně k ošetření pleti s rozšířenými žilkami.

 

 

Magnolie tento krásný strom ve tvaru pyramidy jehož výška může dosáhnout až 30 metrů s exotickými velkými květy a nádhernou vůní zdobí na Korfu mnoho významných míst a hlavně je i léčivá. Především ji oceníme v péči o zdravou a krásnou pleť i vlasy. Léčivé jsou květy, listy i kůra. Tyto krásné květy magnolie pomáhají při úzkostech, mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Snižují krevní tlak, posilují činnost mozku, zlepšují paměť a hlavně zklidňují pocuchané nervy. Tyto velké květy pomáhají při kožních zánětech, jsou vhodné při léčbě akné, obsahují kolagen a proto zabraňují předčasnému stárnutí pleti. Vykvétají koncem května, začátkem června a jejich velikost může dosáhnout až 25 cm. Jsou krémově bílé a velmi voňavé až do vzdálenosti nekolika metrů.

 Listy obsahují antibiotické látky a vosk z listů se používá v péči o vlasy kde  místo silikonu přináší zářivý lesk a zdravé vlasy. Kůra působí jako přírodní analgetikum.

V čínské medicíně se magnolie používá po tisíce let. Pomáhá při nedostatku energie, velkém stresu, alergii. V Japonsku používají magnolii při léčbě od astma až po deprese.

 

 

 

 

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com